Thursday, 3 February 2011

Nasi Sadiyya

4764_1204878682210_1235937549_973300_390802_n
Asal dari negara padang pasir tapi diolah bagi menyesuaikan dengan bahan-bahan tempatan kita.

Bahan-bahan ( 10 orang dan bergantung kepada tahap selera masing-masing )

  • 6 cawan beras Bhasmati ( direndam dengan sedikit garam selama sejam)
  • 10 ketul ikan yang dipotong dan dibersihkan, dilumur dgn garam kunyit
  • ( disyorkan ikan kerapu, ikan merah, jenahak atau jenis lain yang sewaktu dengannya)
  • 3 bawang besar ( dihiris tipis dan digaul sedikit garam )
  • 2 sm halia - hiris nipis
  • 7-10 bawang putih- hiris nipis
  • 5 biji tomato - dicincang
  • 2 atau 3 sudu besar rempah kari ikan (dibancuh dengan sedikit air)
  • 2 cili hijau- dipatahkan
  • 2 sudu besar lada hitam
  • 2 sudu besar jintan putih
  • 3 sudu besar perahan air limau nipis-dicampurkan dengan sedikit garam dan gula
  • Minyak yang secukupnya untuk menggoring ikan
  • 2 sudu kecil garam untuk memasak nasi

Cara-cara

  1. Ikan digoring hingga masakgaring
  2. Menggunakan minyak yang sama, goringkan hirisan bawang besar hingga keperangan
  3. Ambil 3 atau 4 sudu besar minyak tersebut dan tumiskan halia, bawang putih, lada hijau, jintan dan lada hitam.
  4. Masukkan pula bancuhan serbuk rempah kari ikan. Tambah air supaya tidak terlalu kering
  5. Campurkan tomato cincang dan kacau rata hingga naik minyak
  6. Masukkan beras yang telah ditoskan. Kacau sekejap.
  7. Pindahkan ke periuk nasi elektrik. Masukkan air yang mencukupi untuk menanak nasi. Juga jangan lupa masukkan garam.
  8. Bila hampir kering tuangkan perahan air limau dan kacau rata.
  9. Masukkan ikan goring tadi serta bawang goring
  10. Rasakan garamnya dan tutup rapat tudung periuk.

No comments:

Post a Comment